Яка рослинна олія сьогодні продається оптом в Україні

371 0

Вибір олії для ведення бізнесу сьогодні досить великий. Це асортимент від різних торгових марок, з різними етикетками та різними формулюваннями на них: нерафінований, рафінований, дезодорований, виморожений, без ГМО, без консервантів та барвників. Така різноманітність номенклатури може сказати тільки про одне, що рослинна олія може проводитися із застосуванням різноманітних технологій та ступенів очищення, а відповідно її характеристики та властивості відрізнятимуться один від одного. А тим часом, вона є на полицях в будь-якому продуктовому магазині і дійсно незамінна на будь-якій кухні. Використовується як інгредієнт багатьох страв, як заправка для улюблених салатів, смаження та випічки.

Оптові закупівлі рослинної олії виробляють супермаркети, кафе та ресторани, компанії з виробництва кондитерських виробів та дитячого харчування, соусів, майонезів, консервів та маргаринів, а також інші галузі харчового виробництва. Часто великі партії закуповують фармакологічні та косметологічні фірми.

Щоб купити оптом олію за вигідною ціною, потрібно визначитися з правильним вибором для конкретної мети.

Що таке рослинна олія

Перш ніж розбирати особливості рослинної олії, слід дати їй визначення. Це важливий продукт харчування з високою харчовою цінністю, який дуже затребуваний українськими користувачами. Він складається з тригліцеридів, жирних кислот та супутніх компонентів. Витягають його з такої рослинної сировини, як насіння олійних рослин (соняшник, льон, ріпак, кунжут, коноплі, соя та ін.), плодів пальми, оливок, горіхів та інших рослин, що містять олію. Найпопулярнішою та затребуваною в Україні вважається соняшникова, рапсова та оливкова олія. Виробництво відбувається шляхом екстракційного та пресового методу (холодне та гаряче пресування). Розділяють масло за ступенем віджиму, за консистенцією та первісною сировиною.

У рослинній олії містяться поліненасичені та мононенасичені жири, мінерали, мікроелементи, вітаміни групи Е, F, А, В, D, лінолева кислота, лецитин, кальцій, Омега - 6 кислоти.

Яку рослинну олію оптом пропонує масложирова промисловість

Яку рослинну олію оптом пропонує масложирова промисловість

Рафінована олія та нерафінована

Нерафінована рослинна олія, купити яку оптом можна у виробника або в роздріб у будь-якому супермаркеті, вважається більш корисною. Видобувається вона за допомогою холодного пресування і проходить тільки фільтрацію від сміття та частинок, що залишилися після пресування. Її не піддають хімічній чи тепловій обробці, завдяки чому вона зберігає всі біологічно активні речовини натуральних інгредієнтів. Амінокислоти, вітаміни, жирні кислоти, присутні в продукті - все це сприяє покращенню стану судин, шкіри та волосся, печінки та нирок, підвищенню імунітету.

Має дивовижний темно-бурштиновий колір, солодкуватий насіннячний аромат, природний і досить апетитний смак олії.

Підходить виключно для приготування холодних страв, маринування та заправки салатів зі свіжої зелені, роблячи їх дуже ароматними та смачними. Одна біда - швидко псується при неправильному та тривалому зберіганні.

Надавати нерафіновану олію тепловій обробці, смажити на ній або готувати інші гарячі страви категорично не можна. І ви зрозумієте чому, як тільки почнете проводити цей експеримент: з'явиться дим та активне піноутворення, їжа почне підгоряти, утворюючи негарну та шкідливу для організму скоринку.

Рафінована олія виготовляється іншим способом із застосуванням технології екстракції. Вона проходить всі ступені очищення, від чого втрачає не тільки корисні речовини та поживну цінність, а й свої смакові якості та привабливий природний колір. Зате збільшується термін її зберігання. Спектр використання її набагато ширший: виробництво напівфабрикатів та консервів, кулінарних виробів, гарячих страв. Також на її основі роблять креми, мазі та інші засоби догляду за тілом. Таку олію купують оптом не тільки супермаркети, а й ресторани, організації громадського харчування, заводи з виготовлення консервів.

Напис на етикетці “без консервантів та барвників”, “без холестерину” - це порожній звук для залучення покупців. Справа в тому, що цих компонентів у принципі не повинно бути в олії. Через її властивості додати консервант і барвник у неї не вийде, тому що вони не змішуються з жиром, а холестерин є тільки в продуктах тваринного походження.

Рафінована олія та нерафінована

Виморожена та невиморожена рослинна олія

Виморожена олія, купити яку можна оптом - це продукт, що відноситься до преміум або вищих сортів. Удостоєна вона такої честі тому, що максимально очищена від небажаних компонентів (вісків та воскоподібних домішок), присутніх після віджиму. Їх наявність призводить до швидкого псування продукту, робить його каламутним, в'язким при зниженні температури та небезпечним для здоров'я. При регулярному вживанні неочищеної олії можна придбати жовчнокам'яну хворобу, підвищений холестерин і навіть ожиріння.

Щоб отримати такий сорт, олійно-жирова промисловість проводить її обробку в кілька етапів. Спочатку її охолоджують, щоб здійснити витримку до утворення завислих кристалів. А потім температуру підвищують до 18-20 градусів і за допомогою фільтрації роблять додаткове очищення та видалення воскових частинок. Таким чином, виходить олія з ідеальною чистотою та прозорістю, яка не димить, не піниться при нагріванні і не утворює бризок. До того ж, у ній відсутні сторонні запахи та шкідливі речовини. Менше у ній і корисних властивостей порівняно з нерафінованою, однак цей сорт вважається дієтичним і показаний для вживання навіть дітям.

Виморожена та невиморожена рослинна олія

Виробники, які реалізують олію оптом, гарантують відмінну якість продукції та повну її відповідність ряду інших стандартів. Як правило, вони надають сертифікати, висновки лабораторії на кожну партію товару та декларації відповідності.

Дезодорована рафінована олія

Оптом сьогодні можна купити олію рафіновану дезодоровану за дуже вигідною ціною. Що означає “дезодорація”? Це технологічний процес, під час якого продукт проходить обробку гарячою парою при температурі 170°С в умовах вакууму. Мета дезодорації – видалити небажаний запах та осад. В результаті виходить прозора густа рідина без сторонніх домішок, продуктів окиснення та пестицидів. При використанні вона дозволяє зберегти природні аромати готових страв.

Олія рослинна рафінована, дезодорована, виморожена

У роздріб або оптом купити олію можна навіть ту, яка пройшла всі стадії можливого очищення. Її класифікують як рослинну рафіновану, дезодоровану, виморожену, а значить вона максимально чиста і максимально безпечна, без шкідливих, але і без корисних біологічно активних речовин.

Яка інформація вказується на етикетці

Ті бізнесмени, які купують рослинну олію оптовими партіями, зобов'язані потурбуватися про те, щоб запропонувати кінцевому покупцю номенклатурний ряд, що відповідає високим стандартам якості. Їм слід переконатися, що на етикетці є необхідна інформація: назва продукту, склад, харчова цінність, наявність або відсутність ГМО, відсоткове співвідношення інгредієнтів, використаних при виробництві. Також повинна бути дата виготовлення, термін та умови зберігання, дані про виробника.

Що стосується назви, то обов'язково має бути зазначений вид масла (соняшникова, рапсова, лляна або інша початкова сировина). Уникайте купувати ємність, якщо на ній просто написано “рослинна”, це може бути фальсифікат.

Яка рослинна олія сьогодні продається оптом в Україні
4.3/5
26
Коментарі (0)

Схожі статті