Вершкове масло і все про нього

385 0

Вершкове масло, яке купують оптом і в роздріб, відносять до найпоширеніших продуктів харчування. Так як воно не є самостійним продуктом, на його основі готують святкові та щоденні страви, роблять випічку та просто бутерброди для перекушування, які чудово втамовують голод та дають енергію. Всього невеликий його шматочок може прикрасити простий десерт і зробити смачнішою звичайну кашу. Відноситься вершкове масло до натуральних молочних продуктів, адже для його виробництва використовують натуральні коров'ячі вершки з високим вмістом жиру (від 72,5% до 82,5%). Можна використовувати молоко іншої дрібної та рогатої худоби.

Історія вершкового масла

Робити вершкове масло, люди навчилися багато століть тому, коли народ Ірландії намагався максимально ефективно розвивати молочне господарство. Це було на початку п'ятого століття нашої ери. Процес його приготування був важким, довгим і витратним, тому продукт був присутній лише на столах знатних та багатих осіб. Згодом таємниця маслоробства дійшла до норвежців і вже у VIII столітті барило з цими ласощами брали на борт своїх кораблів нормани-вікінги, вирушаючи у дальнє плавання.

Історія вершкового масла

Знайомство з цим делікатесом у нашій країні відбулося лише у IX столітті. Тоді з'ясувалося, що для його виготовлення можна використовувати не тільки молоко, а й вершки або сметану, а самі процеси зробити безвідходними, адже сироватка, що залишилася, стала незамінним інгредієнтом при виготовленні кулінарних виробів. Ось так поступово вершкове масло стало продуктом першої необхідності, його почали купувати всі і щодня, в тому числі і оптом.

Такий великий попит змусив виробників виробити певні стандарти якості та взяти під контроль усі етапи виробництва, у тому числі і кількість присутньої в маслі рідини, від якої залежить масова частка жиру.

Види вершкового масла

Залежно від масової частки жиру в кінцевих зразках продукту масло вершкове було розподілено на певні сорти. В Україні дозволено лише:

  1. Бутербродне (від 65 до 71%);
  2. Селянське (від 72,5 до 79%);
  3. Екстра (від 80% і вище).

Види вершкового масла

Що стосується інших показників, то сьогодні у виробників можна замовити масло вершкове оптом солодковершкове та кисловершкове, солоне та несолоне. Все залежить від вершків, що використовуються. Якщо у виробництві використовуються пастеризовані свіжі вершки – виходить солодковершковий продукт, а якщо пастеризовані вершки високої жирності, сквашені молочнокислими бактеріями, то на виході отримаємо кисловершкове масло. Тобто, його збагатили додатковими цінними властивостями, внаслідок чого воно набуло кисломолочного запаху та смаку, блискучої поверхні при розрізі та кольору від білого до світло-жовтого.

Щоб зробити масло вершкове солоним, до нього додають кухонну сіль. Вона підсилює смак та служить консервантом.

На особливу увагу заслуговує селянське вершкове масло, оптом яке продається від українських виробників у великих розфасовках не по 200 г, а по 5 і 10 кг. Виробляють його за оригінальним рецептом без промивання водою, внаслідок чого в ньому залишаються біологічно активні речовини, що видаляються за інших технологій виробництва. Ось чому в нього підвищена поживна цінність. Відповідно до стандартів, у ньому має бути не менше 71% жиру, а масова частка вологи становитиме не більше 25%.

Наскільки масло вершкове калорійне

Масло вершкове відноситься до висококалорійних продуктів (748 ккал/100г залежно від відсотка жирності), які напрочуд добре засвоюються (до 91%).

Крім того, купуючи масло в роздріб або оптом, ви повинні знати, що воно містить багато корисних для організму речовин. Це білки та вуглеводи, великий перелік вітамінів групи А, В, К, Е, РР, макроелементи (калій, кальцій, магній, фосфор, сірка), мікроелементи (залізо, фтор, цинк, селен), незамінні амінокислоти (лізин, треонін, аргінін, лейцин), замінні амінокислоти (аланін, серин, цистеїн, глутамінова кислота, гліцин), а також насичені, мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти.

Наскільки масло вершкове калорійне

Наскільки масло вершкове корисне

Якщо мова зайшла про користь вершкового масла, то слід уточнити, що мається на увазі натуральний продукт, який згідно з технічним регламентом виготовлений з коров'ячого молока і складається з молочних компонентів, які отримують шляхом перетворення високожирних вершків в масло. Саме в такому маслі, а не у фальсифікаті, міститься багато нутрієнтів, які забезпечують правильну роботу організму та відіграють велику роль у профілактиці багатьох захворювань. Вони роблять продукт корисним лише при помірному вживанні.

Ось тільки деякі корисні властивості його складових:

  • Вітамін D підтримує та покращує роботу імунної системи, регулює рівень інсуліну, знижує ризик розвитку розсіяного склерозу, підвищує стійкість до вірусних захворювань, допомагає засвоювати кальцій та фосфор з їжі;
  • Магній дуже важливий для правильного функціонування нервової системи, розвитку кісток, врегулювання цукру в крові та нормалізації серцевого ритму;
  • Калій забезпечує регуляцію кислотно-лужного балансу, роботу нервових та м'язових тканин, забезпечує клітини головного мозку киснем;
  • Вітамін А служить потужним антиоксидантом, бере участь у виробленні антитіл і в синтезі лейкоцитів, діє загоювально, знімає запалення.

У ситуаціях, коли організм втрачає багато енергії (фізичні та розумові навантаження), рекомендовано вживання вершкового масла 82,5% жирності, а при непереносимості молочного жиру або великій вазі варто відмовитися навіть від продукту жирністю 72%.

Наскільки масло вершкове корисне

Наскільки масло вершкове шкідливе

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, мінімальна добова норма вершкового масла для здорової людини становить 10 г, максимальна - 30 г. І щоб насолоджуватися корисними властивостями цих ласощів без шкоди для здоров'я, необхідно дотримуватися цієї норми.

Така низька частка продукту в рекомендованому лікарями щоденному раціоні пов'язана з високим вмістом у ньому жироподібних речовин (холестерину та трансжирів), які можуть стати основним фактором розвитку серцево-судинних захворювань, ожиріння, онкології, цукрового діабету, атеросклерозу, непереносимості молочних речовин. І хоча холестерин часто називають тихим убивцею, саме з нього складаються клітинні мембрани організму, він бере активну участь у синтезі інсуліну і вітаміну D, чоловічих і жіночих гормонів, а також є важливим елементом для роботи нервової системи.

Це говорить про те, що в певних кількостях холестерин необхідний організму і його недолік так само шкідливий, як і надлишок. Тому виключити з раціону харчування вершкове масло - це погана ідея, а ось обмежити його вживання до розумних меж, вести активний спосіб життя та правильно харчуватися - це раціональне рішення.

Як бачите, при розумному вживанні вершкового масла його можна купувати як в роздріб, так і оптом для подальшої реалізації кінцевим споживачам.

Вершкове масло і все про нього
4.8/5
30
Коментарі (0)

Схожі статті