Тверді сири: як відрізнити їх від сирної продукції

517 0

З усіх поширених твердих, напівтвердих та м'яких сирів найбільшу популярність займають тверді сорти, які поставляються у продаж оптом безпосередньо від виробника. Популярність вони завоювали завдяки оригінальному смаку та корисним властивостям. Відрізняються ступенем жирності, наявністю або відсутністю солі та пеніцилінової плісняви, прянощів та інших приправ. Ці смакові особливості залежать від технології виробництва. Але, щоб вибрати 100% натуральний сир, а не сирний продукт, необхідно розібратися в їх відмінностях. А найголовнішою відмінністю є сировина, яка використовується для виробництва.

Склад сиру та молочного продукту

Склад сиру та молочного продукту

Натуральний сир - це молочний продукт, для виготовлення якого використовують цільне молоко тваринного походження (молоко корів, кіз або іншої рогатої худоби), а також знежирене молоко, вершки, бактеріальні закваски, стабілізатор хлористий кальцій і фермент. У ньому може бути присутня кухонна сіль. Чесні виробники, які турбуються про свою репутацію, всю необхідну інформацію про продукт та його інгредієнти вказують на етикетці. Але, якщо на ній вказані рослинні жири, будьте впевнені, що це не сир, а сир, що містить молоко.

Якщо кількість молочного жиру перевищує 50%, а решту займає жир рослинного походження, то такий продукт не може називатися сиром, а тільки сирним продуктом. При проведенні експертиз, можна виявити не лише часткову заміну молочного жиру, а й повну його відсутність, при цьому часто несумлінні виробники вказують на етикетці, що продукція зроблена згідно з усіма вимогами.

Наявність поживних речовин у сирі та сирному продукті

Насправді, натуральний “чистий” сир вважається дуже поживним продуктом харчування. У нього не повинно бути харчових добавок. Однак харчова цінність може перебувати у широкому діапазоні залежно від сировини, вмісту жиру та білка. Ці показники, у свою чергу, впливають на калорійність. А оскільки сир частково є концентратом молока, він містить велику кількість білків (до 25%), молочного жиру (до 60% в сухій речовині)  і багато мінеральних речовин, особливо кальцію та фосфору. Також є в ньому досить багато вітамінів групи А, С, Е, D, РР, В, амінокислот та інших корисних речовин. Доведено, що за якістю білка та його засвоюваності (99%), він має значні переваги навіть у порівнянні з деякими видами м'яса. Посолка сиру забезпечує оптимальне співвідношення мінеральних компонентів та високу стійкість у зберіганні.

Калорійність сиру залежить від його сорту, найпоживніші можуть містити до 400 ккал на 100 г. Через високу калорійність, віднести його до дієтичних продуктів не можна.

Щодо сирного молоковмісного продукту, то хоча він і виготовляється за ідентичною технологією, частина молока замінена жиром немолочного, а рослинного походження (понад 50%). А в деяких його видах і зовсім присутній тільки рослинний жир. Відповідно, в ньому значно менше корисних речовин та властивостей.

Наявність поживних речовин у сирі та сирному продукті

Корисність та шкода сиру

Натуральний сир, що виробляється за традиційною технологією, містить багато речовин, які в дефіциті майже у кожної людини. Це кальцій, білок, амінокислоти, магній, калій, мідь, натрій, цинк, фосфор, метіонін та триптофан, який входить до складу білків усіх живих організмів і яким дуже багатий сир, м'ясо та домашній сир. Нестача триптофану може призвести до гіповітамінозу за вітаміном В3.

Такий багатий вітамінний комплекс сприяє зміцненню імунітету, нормалізації артеріального тиску та рівня гемоглобіну, зростанню волосся та покращенню стану шкіри. Активні речовини позитивно впливають на залози травлення, покращують роботу мозку, відновлюють організм після тривалих простудних захворювань, позитивно впливають на зір, сприяють довголіттю. Як бачите, мати сир у щоденному раціоні просто необхідно, але в розумних межах. До того ж, дуже жирні види протипоказані людям з високим рівнем холестерину, сердечникам та тим, у кого діагностовано атеросклероз.

А що можна сказати про молоковмісний продукт? Наявність у ньому рослинних компонентів на основі більш дешевої кокосової та пальмової олії роблять продукт менш цінним і здоровим. У його складі є трансжири, що несуть приховані небезпеки для людини. Вживаючи чи купуючи оптом сирний продукт для приготування страв, ми допомагаємо організму накопичувати небезпечні речовини, шкідливі для судин і серця. Саме через їх надлишок можуть розвиватися інсульти, виникати ішемічні хвороби та інші захворювання серцево-судинної системи. Надмірне вживання сирного молочного продукту сприяє також розвитку ожиріння, цукрового діабету та інших хронічних захворювань у глобальному масштабі. Тому, якщо споживачі обирають цей продукт, потрібно грамотно підійти до формування свого раціону харчування таким чином, щоб не зловживати зайвими калоріями та шкідливими речовинами.

Технічні умови допускають заміну молочного жиру рослинними аналогами з відсотковим вмістом до 50%, але всі дані слід відобразити на етикетці.Корисність та шкода

Ціна сиру та його аналога

Оптові закупівлі сиру та сирного продукту завжди дешевші за ринкові - це відомий факт. Однак, за рахунок використання дуже дешевих жирів рослинного походження при виробництві сирної продукції стало можливим зменшити її собівартість та збільшити термін зберігання. Це і вплинуло на ціноутворення. Таким чином сирний продукт став недорогою альтернативою натуральному сиру. Не дивно, що деякі верстви населення купують його, щоб заощадити на їжі.

Як розпізнати у сирі справжній продукт при купівлі оптом?

Сир та сирний продукт завжди можна купити оптом та в роздріб. Оптові поставки роблять виробники, а в роздріб товар доступний у будь-якому супермаркеті і навіть у маленькому магазині десь у глибинці наших регіонів. На вигляд з усього асортименту визначити справжній сир простим споживачам дуже важко. Навіть за органолептичними показниками з цим завданням можуть впоратися тільки професійні тестери. Тому потрібно орієнтуватися за такими критеріями:

  1. Ціна. Якісний натуральний сир не може коштувати дешево, адже сировина для його виробництва є дорогою. Щоб отримати 1 кг сиру, необхідно взяти близько 11 літрів молока з особливим хімічним складом. А ось його аналог десь у два рази буде дешевшим за рахунок прискорення технічних процесів та низької вартості рослинних жирів (дешевше у півтора рази);
  2. Вивчіть упаковку. Відповідно до техрегламенту на ній потрібно вказувати достовірну інформацію про виріб: точну назву, набір інгредієнтів (цілісне молоко або замінники молочного жиру), виробник, калорійність, терміни та умови зберігання. Якщо будь-яка інформація не представлена або представлена не повною мірою, знайте, Вас ввели в оману. І хоча техрегламентом не забороняється використовувати у виробництві дешеві рослинні олії, але це не означає, що ви зобов'язані переплачувати фальсифікат;
  3. Ну і звичайно, якщо є можливість зробити дегустацію при купівлі сиру оптом – зробіть. Зверніть увагу на кірку, вона має бути рівною, тонкою та без пошкоджень. Як правило, якісні сири вкриті восковою оболонкою, а не полімерною плівкою. Що стосується консистенції, то вона характеризується еластичністю і однорідністю по всій масі, колір - від біло-кремового до світло-жовтого, на розрізі спостерігається рівномірно розташований малюнок з осередками неправильної щілинної форми, та й пахнути він повинен сиром.

Купуючи сир або сирний продукт на стіл або для подальшого перепродажу в роздрібних точках, попросіть, щоб вам зробили грамотну консультацію.

Тверді сири: як відрізнити їх від сирної продукції
4.3/5
25
Коментарі (0)

Схожі статті